Unngå brann ved å kaste riktig

Symboler for sprayboks, gassboks, batteri, fyrverkeri og brannslukkingsapparat

Pass på å kaste batterier, spray- og gassbokser og aske riktig for å unngå brann.

Brenner huset, er det for sent. Det gjelder å kaste ting som kan skape brann riktig.

Her er kasteråd for de tingene vi har erfart ofte starter branner, både i hjem, renovasjonsbilene som kjører vegene hjem til deg og på avfallsanlegg:

Batterier

Batterier kan du levere til butikker som selger det, eller på gjenvinningsstasjonen i «Farlig avfall».

Det er ofte litt restenergi igjen i batteriene. Teip derfor polene på batteriene før du leverer dem inn for å unngå at de kortslutter og utgjør en brannfare.

Oppbevar de f. eks. på et tomt syltetøyglass eller i den røde boksen for farlig avfall. Tøm det ofte. 

Spraybokser

Hårspray, deo, insektspray, maling, propan. Veldig mye er på bokser med gass. Alle typer spraybokser som går på gass leverer du i «Farlig avfall» på gjenvinningsstasjonen.
Alle andre gassbeholdere skal også hit. 

Selv en liten turboks med propan, kan gi store eksplosjoner.

Aske fra ovnen

Aske skal sorteres som «Restavfall». Selv et døgn etter at ilden er sluknet, kan det være glør. Pass derfor på at asken er helt kald og uten glør før du har den i en tett pose eller to. Knyt posen godt igjen før du har den i restavfallsdunken. Da unngås askesky ved tømming.

Fyr kun med ren ved. Ikke kartong

Pass på å bare fyre med ren ved, og ikke f. eks. drikkekartonger eller juletre. Drikkekartonger inneholder stoffer vi ikke vil ha i lufta i nabolaget. Kartongene skal i papirdunken.

Juletre kan gi pipebrann

Juletre er fuktig og skaper sot i pipa, noe som øker faren for en pipebrann. I tillegg kan kvaen brenne så kraftig at det starter pipebrann. Juletre leveres i hageavfallet og gjenvinnes til jord.
PS! Aske er rik på kalk og kalium. Den kan brukes som hagegjødsel f.eks. på plenen i stedet for dolomittkalk. Men ikke på planter som trives i sur jord.

Ledninger og røykvarslere

Ledninger og ting rundt batteri/strømkilder inneholder et stoff som gjør at det ikke skal brenne. Disse stoffene, ofte brommerte flammehemmere, er veldig skadelige i natur og om vi får det inn i kroppen fra naturen.

Ledninger, røykvarslere, støpsler etc. kastes derfor alltid i EE-avfall for forsvarlig gjenvinning videre. Vi tar imot EE-avfall på gjenvinningsstasjonen. Alle butikker som selger tilsvarende produkt tar også imot dette gratis.

Vær obs på at noen røykvarslere (ioniske) inneholder radioaktivt materiale. Lever disse som farlig avfall.

Patroner og fyrverkeri

Dynamitt, ammunisjon, våpen, fyrverkeri, fenghetter med mer kan ikke leveres til oss. Vi tar nemlig ikke imot eksplosiver, verken i avfallsdunken, på gjenvinningsstasjonen eller vårt anlegg på Heggvin.

Skal du kvitte deg med eksplosive varer og produkter som for eksempel ammunisjon og ubrukt fyrverkeri, er det greit å vite at forhandlere som selger tilsvarende produkter plikter å ta imot det når det skal kasseres.

Ta kontakt med politiet om du er i tvil om hvor du skal henvende deg for å bli kvitt eksplosiver.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?