Bleier og tøybleier

Barn med tøybleier i hendene

Et barn bruker store mengder bleier i løpet av en bleiekarriere. Sirkula tilbyr derfor reduksjon i gebyret for abonnenter med barn under tre år, eller støtte til innkjøp av tøybleier.

Siden 2018 skal bleier sorteres som restavfall. Siden renovasjonsgebyret bestemmes ut fra størrelen på restavfallsbeholderen, gir Sirkula reduksjon i gebyret for abonnenter med barn under tre år. 

Reduksjonen innebærer at man kan gå opp en størrelse på restavfallsbeholderen uten kostnad. For eksempel om man har 140-liters beholder fra før, kan man få beholder på 240 liter til samme pris. 

Reduksjonen i gebyret gis fram til barnet er tre år. Abonnenten må selv sørge for å bytte tilbake til mindre beholder etter at barnet er fylt tre år, om man ønsker det. Bytter man ikke tilbake, vil gebyret automatisk øke til normalpris for beholderen som er utplassert på eiendommen.

Fra søknaden blir behandlet tar det inntil 14 dager før beholderen blir byttet. 

For å få reduksjon i gebyret må man fylle ut søknad og sende til Sirkula. Behandlingstid på søknad er inntil 3 uker fra mottatt søknad. Søknadsskjema finner du her: 

Søknad om reduksjon av gebyr for bleiebarn

Tøybleier

Ett barn bruker ca. 1 tonn engangsbleier i sin bleie-karriere. Det blir det mye avfall av. Det ønsker Sirkula å gjøre noe med. Vi tilbyr derfor et tilskudd på inntil 1000,- per barn om du kjøper tøybleier.

Tøybleier er ikke det det en gang var. Fra å være en brettet klut i en ullbukse, finnes de nå i et utall farger, mønstre og typer.

Avisartikkel: - Slik blir tøybleier like lett som engangsbleier

Her er en oversikt over noen forhandlere av tøybleier

http://www.bereglede.no

http://www.cottonchild.no

http://www.gasungen.no/

http://www.instinktsmor.no

http://www.kushies.no/

http://www.lillegullbleier.no

http://www.lillepia.no/

http://www.mammabutikken.no/

http://www.nostebarn.no

http://www.vidunderbarn.no

Det finnes flere som selger tøybleier. Her er en oversikt over nettbutikker. Er det noen som mangler eller har blitt borte på lista, meld gjerne fra til oss.

OBS! Vi gjør oppmerksom på at Sirkula ikke har kvalitetssikret butikkene på denne lista. Meld gjerne fra til oss hvis det er grunner til at butikken bør strykes fra lista.

Slutter før med bleier

Det sies at barnet i snitt slutter et halvt år før med tøybleie enn med engangsbleie, fordi det lettere forstår sammenhengen mellom å måtte tisse og ha våt bleie. Engangsbleiene er så «gode» at barnet knapt kjenner at bleien er våt.

Med tøybleie erfarer mange også mindre såre stumper.

Etter tre år med tøybleier kan en spare opp i 8000 kroner i forhold til innkjøp av engangsbleier.

Miljøbelastning

Det britiske Miljødirektoratet har funnet ut at tøybleier og papirbleier i utgangspunktet har omtrent like stor miljøbelastning. Men tøybleiene kommer best ut hvis en vasker de med full maskin på 60 grader, bruker tørkesnor i stedet for tørketrommel, spesielt utenom fyringssesongen, og benytter tøybleiene som gjenbruk til flere barn. Gjør en dette, kan klimagassutslippene være 40 prosent lavere enn ved bruk av engangsbleier.

Hvordan få støtte?

Skjema for støtte til tøybleier.pdf

Skriv ut skjema og send det signert til Sirkula IKS, Postboks 3, 2301 Hamar, sammen med originale kvitteringer. Ved nettkjøp er elektronisk kvittering og/eller ordrebekreftelse ok. Vi behandler alle søknader fortløpende. Behandlingstid på søknad er inntil 3 uker fra mottatt søknad.

Ved kjøp av brukte tøybleier må også orginale kvitteringer sendes med. Be om dette fra den du kjøper bleiene av.

Tipse andre om støtten?

Vet du av noen som kan ha nytte av denne informasjonen om tøybleiestøtten? Send dem lenke til denne saken, eller skriv ut dette arket og gi dem:

Info om tøybleiestøtte

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?