Slik kaster du mindre mat

Matavfallsbøtte med piler ut til ulike mattyper

Du sparer tusenlapper og miljøet på å få mest mulig av maten i magen i stedet for avfallet. Enkelt er det også.

Les om familien i Ringsaker som sparte mye med enkle grep, se familie i Hamar sine tips, eller en familie i Stanges gode råd.

Her er tips på hvordan du kaster mindre:

  1. Planlegg. Se hva du har. Legg ikke ut på handletur uten handleliste, og med tom mage.
  2. Ha oversikt. Gi matvarene faste plasser, så holder du oversikt over hva du har til enhver tid. Ha gjerne en "spis meg først" boks eller plass.
  3. Oppbevar riktig. Avkjøl restemat og oppbevar den i tette bokser. Kjøleskapet bør være 4° eller lavere. Kjøtt og fisk bør ligge der det er kaldest.
  4. Bruk syn, lukt og smak for å sjekke om maten er holdbar. Mat som er merket ”best før” kan vanligvis spises etter angitt dato. Det du skal være forsiktig med er mat merket “siste forbruksdag”, som kjøtt, fisk og lett bedervelig mat. Mer om holdbarhet for ulike mattyper fås her.
  5. Ha restedag(er) på ukeplanen, og utnytt matrestene i nye retter. Ha alltid nødvendige basisvarer som mel, egg og pasta tilgjengelig.
  6. Frys ned matvarer og evt. rester i tide og i passe store porsjoner. Husk å merke med hva og dato. Kjøper du i store kvanta, del opp og ha i mindre bokser som evt. fryses ned.
  7. Lytt til erfarne restebrukere. Det finnes mange, gode resteoppskrifter på www.matvett.no. Se også f. eks. @matvett eller @spisoppmaten på Instagram.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?