Slik kaster du mindre mat

Matavfallsbøtte med piler ut til ulike mattyper

Du sparer tusenlapper og miljøet på å få mest mulig av maten i magen i stedet for avfallet. Enkelt er det også.

Les om familien i Ringsaker som sparte mye med enkle grep, se familie i Hamar sine tips, eller en familie i Stanges gode råd.

Her er tips på hvordan du kaster mindre:

1. Legg ikke ut på handletur uten handleliste. Før du handler mat, bør du planlegge hva du skal kjøpe. 

2. Gå ikke på handletur på tom mage. Når du er sulten handler du ofte mer mat enn du trenger. 

3. Hold orden i kjøleskap og skap. Gi matvarene faste plasser, så holder du oversikt over hva du har til enhver tid. 

4. Vis respekt for hygiene og temperatur. Vær nøye med hygienen på kjøkkenet. Avkjøl restemat og oppbevar den i tette bokser. Kjøleskapet bør være 4° eller lavere. Kjøtt og fisk bør ligge der det er kaldest. 

5. Ha en restedag på ukeplanen, og utnytt matrestene i nye retter. Ha alltid nødvendige basisvarer som mel, egg og pasta tilgjengelig. 

6. Lytt til erfarne restebrukere. Det finnes mange, gode resteoppskrifter på www.matvett.no. Se også @spisoppmaten og @matvett på Instagram.

7. Bruk syn, lukt og smak for å sjekke om maten er holdbar. Mat som er merket ”best før” kan vanligvis spises etter angitt dato. 

8. Spar på restene og frys dem ned om nødvendig. Husk å merke med hva og dato. 

9. Frys ned matvarer i tide og i passe store porsjoner. Det er ingen skam å tine opp bare det du trenger. 

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?