Lurer du på noe om den røde boksen?

Sirkula-ansatt viser fram den røde boksen for farlig avfall

Her har vi samlet noen av spørsmålene og svarene om den nye røde boksen for farlig avfall.

Hva skal den røde boksen brukes til?

I boksen skal det samles farlig avfall. Det kan være lyspærer, malingsrester, batterier, rengjøringsmidler, spraybokser osv. Småelektronikk som mobiltelefoner og blinkesko skal sorteres som farlig avfall.

Blir den nye boksen tømt hjemme hos meg?

Nei, farlig avfall må man selv levere til gjenvinningsstasjonen, slik det også har vært tidligere.  Den røde boksen tar du selv med til gjenvinningsstasjonen, tømmer den og tar den med hjem for å bruke den på nytt. I dag finnes det ingen henteordning for farlig avfall hjemme.

Hvorfor får jeg en ny boks?

Hensikten med den røde boksen er å få en trygg og miljøvennlig behandling av farlig avfall. I dag havner altfor mye farlig avfall, som for eksempel batterier, i restavfallet. Ved å levere farlig avfall på gjenvinningsstasjonen, sikrer man at miljøgifter ikke havner ut i naturen og kan skade mennesker, dyr og planter. Slik får alle en ren natur, rent vann og ren luft å puste i. Vi håper den røde boksen kan være med å sette søkelyset på dette.

Hva koster den nye boksen?

Det koster ingenting for den nye boksen. Det er størrelsen på restavfallsbeholderen din som styrer gebyret.

Når får jeg den røde boksen?

Utkjøringen av de nye boksene begynte i slutten av mai. Innen utgangen av juni skal alle ha fått utlevert boksen. Om du fortsatt ikke har fått rød boks når juni er omme, kan du ta kontakt med Sirkula.

Hvordan skal avfallet oppbevares i boksen?

Avfall som maling, lakk, lim og andre flytende ting, skal leveres i tett emballasje. Oppbevar det i originalemballasjen eller ha det på flasker som er merket med hva den inneholder. På batterier kan man gjerne ta en teipbit over polene så de ikke leder strøm. Det minsker faren for brann.

Hvordan skal jeg oppbevare boksen?

Sett gjerne den røde boksen i en bod eller garasje. Sett lokket på boksen, slik at barn ikke enkelt kan få ut det som er samlet i den.

Hvem leverer ut boksene?

Lokale lag og foreninger kjører ut boksene på dugnad.

Hvor stor er den nye boksen?

Boksen er på rundt 23 liter og måler 38(b) x 22(d) x 33(h) cm.

Hva gjør jeg hvis jeg ikke har fått rød boks?

Om du ikke har fått boksen innen utgangen av juli, kan du ta kontakt med Sirkula. Bor du i borettslag eller sameie, får du ikke den røde boksen nå.

Jeg bor i borettslag. Kan jeg få rød boks?

I denne omgangen deles de røde boksene ikke ut til borettslag og sameier. Det jobbes med å finne en passende løsning også her.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?