Klistre nytt merke på oransjedunken

Klistremerke det står Emballasje av glass og metall på med pil til lokket på avfallsdunk

Husk å klistre klistremerket du fikk i posten fra oss i midten av august på det oransje lokket på dunken til glass- og metallemballasje.

For at riktig avfall skal havne i beholderen for glass- og metallemballasje, håper vi du kan hjelpe oss.

Alle på Hedmarken fikk et brev i postkassa i midten av august. I brevet var det et oransje klistremerke. Det ber vi deg om å klistre på det oransje lokket til beholderen for glass- og metallemballasje, rett over der det står «GLASS/METALL» slik:


Tørk av området hvor det står «GLASS/METALL», helst med såpe og vann, slik at det er rent og tørt.


Fest klistremerket midt over der det står «GLASS/METALL». Har du liten, bærbar beholder uten tekst, fester du klistre-merket midt på lokket.


Stryk klistremerket godt fast til lokket med håndbaken eller fingrene. Lappen som klistremerket satt på, kaster du i restavfallet.

Tusen takk for hjelpa!

Bor du borettslag med felles dunker?

Bor du i borettslag, holder det at en (f.eks. vaktmester/styreleder) tar ansvar for merkingen av felles beholder om dere har det. Har dere større, nedgravde fellesbeholdere, trenger dere ikke tenke merking, bare riktig sortering.

Bedre sortering og lavere gebyr årsak til ny merking

Avfall Sirkula samler inn er som oftest godt sortert. Det gjør at mest mulig kan gjenvinnes til nye produkter. For glass- og metallemballasje har de som tar imot dette til gjenvinning fra Sirkula, imidlertid påpekt at det kastes mye feil. Det ødelegger for gjenvinningsprossessen.

Feilsortering gjør at Sirkula får dårligere betalt for denne avfallstypen. Det påvirker igjen  renovasjonsgebyret. Avfallet kan i verste fall komme i retur til Sirkula.

For å minne alle om at det er emballasje av glass og metall som skal i dunken, har vi derfor sendt ut et klistremerke og informasjon.

Riktig kasting i dunken med oransje lokk:

  • Det er kun er emballasje av glass og metall som skal i dunken hjemme, og da emballasje som det fortrinnsvis var mat og drikke i da en kjøpte det.
  • Tøm eller rist ut rester, og skyll glasset eller metallemballasjen med vann.
  • Pass på at ikke plastposer blir med ned i dunken.

Dette kan du kaste i dunken for emballasje av glass og metall

Syltetøyglass og glassflasker, hermetikkbokser, aluminiumsformer og -folie, metallkorker/-lokk, påleggstuber av metall, mineralvann- og ølbokser uten pant, og telyskapsler i metall.

Dette skal du kaste på gjenvinningsstasjonen

Metallgjenstander som ikke er emballasje, som strykejern, bildeler, metallrister, tørkestativ, gryter, panner, jernrør, spiker, ståltråd, bestikk. Porselen, keramikk, krystall, drikkeglass, tallerkener, ildfaste former, speil, vindusglass, lyspærer, batterier, malingsspann og spraybokser.

Skriv inn det du lurer på i sorteringsguiden

Den ligger også på forsiden på sirkula.no

Gjenvinning av glass- og metallemballasje

Gjenvunnet glass blir brukt til nytt emballasjeglass og isolasjon til for eksempel veger eller bygg. For eksempel er det brukt slik Glasopor skumglass under E6 i  tunnelen ved Hunderfossen.

Gjenvunnet metallemballasje blir for eksempel til bildeler, sykler, arbeidsredskap, armeringsjern eller ny metallemballasje.

Sirkula sender i likhet med resten av landet glass- og metallemballasjen til Sirkels gjenvinningsanlegg i Fredrikstad. Der sorters glass- og metallemballasjen fra hverandre med ulike maskiner, før det går videre til forskjellige gjenvinningsanlegg som f. eks. Glaspors avdeling i Skjåk.

17 ting du kanskje ikke visste om glass- og resirkulering

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?