Bygger kretsløpspark

Anleggsmaskiner som tipper jordlass og planer jorda

Med en miljøhilsen til framtida startet Sirkula byggingen av den lenge planlagte kretsløpsparken på Gålåsholmen i august 2019.

I snitt kaster hver innbygger på Hedmarken drøyt et halvt tonn avfall hver seg i året. Mengden har nær doblet seg på 20 år. Mye av det som kastes er knapt nok brukt.

- Vi ser at mye av det som kastes på gjenvinningsstasjonen kan brukes lenger. I sammenheng med at gjenvinningsstasjonen på Stavsberg flyttes, legger vi derfor til rette for å gi tingene vi omgir oss med lengst mulig liv, slik at det skapes mindre avfall. Det skjer gjennom å bygge en kretsløpspark på Gålåsholmen, sier administrerende direktør Grethe Olsbye i Sirkula.

Søker ombruksaktører

Kretsløpsparken vil bestå av funksjonene som dagens gjenvinningsstasjon har, i tillegg til aktiviteter rundt ombruk. Sirkula har i samarbeid med MjøsAnker planlagt et bygg med mottak/lager, reparasjonsverksted og butikker på området.

- Det er mange flinke ombruksaktører i området. I kretsløpsparken er det plass til flere. Vi håper derfor flere vil bli med å skape bredde i ombrukstilbudene, enten det er reparasjon, redesign, ombrukssalg, utlån eller andre aktiviteter som bidrar positivt inn i en sirkulær økonomi, sier Olsbye.

Ta kontakt med oss om dette kan være noe for deg eller noen du kjenner.

Fra Stavsberg til Gålåsholmen

I dag lages det jord av blant annet hageavfall på Gålåsholmen. Hvordan jorda kan utnyttes er det planer om å vise i grøntområdet i kretsløpsparken. Det er også tenkt et besøkssenter hvor skoler og andre interesserte kan komme og lære om miljø og resirkulering. Sirkulas administrasjon flytter også fra leide lokaler i Hamar by til samme bygg som ombruk og besøkssenter.

- Siden gjenvinningsstasjonen på Stavsberg ble bygget i 1995 har avfallsmengden nesten doblet seg. Med kretsløpsparken på Gålåsholmen får innbyggerne et anlegg som har plass til ombruk, er tilpasset dagens trafikk og som er tilrettelagt for vekst i framtiden. Samtidig blir det en moderne gjenvinningsstasjon som møter framtidens krav og gir en god besøksopplevelse. Ved å flytte gjenvinningsstasjonen fra Stavsberg, fjerner man mye trafikk av biler og tungtransport fra boligområdet. Arealene blir dermed frigjort til andre formål, i samsvar med kommuneplanen, sier Olsbye.

Hilsen til framtida

Ved nedleggelse av grunnstein torsdag 16. august ble det lagt med en hilsen om miljøet til framtida.

Grunnsteinen til Sirkulas kretsløpspark omkranset av f.v. ordfører i Sirkulas represetantskap Odd-Hermann Roel Børke, styreleder i Sirkula Nina Myren Sortehaug, prosjektleder Oddvar Fauske i Sirkula, prosjektsjef Anders Myhre i Syljuåsen AS, byggeleder Frank Rokstad i Sirkula og administrerende direktør Grethe Olsbye i Sirkula.
Grunnsteinen til Sirkulas kretsløpspark omkranset av f.v. ordfører i Sirkulas represetantskap Odd-Hermann Roel Børke, styreleder i Sirkula Nina Myren Sortehaug, prosjektleder Oddvar Fauske i Sirkula, prosjektsjef Anders Myhre i Syljuåsen AS, byggeleder Frank Rokstad i Sirkula og administrerende direktør Grethe Olsbye i Sirkula. Foto: K.Bogsti, Sirkula

Når noen atter vil grave på området om kanskje 100 år vil de finne flasker med ren luft og vann, og bilder og dokumenter som beskriver miljø og tiden vi lever i i 2018. Se hva vi la ned og hør brevet her:

 


Det er også lagt med en flaske olje.

- Hensikten med å resirkulere plast og lage nye ting av gammel plast, er å spare mest mulig olje på havbunnen. Vi håper mest mulig avfall blir resirkulert også i framtida, slik at oljeflaska ikke er det mest verdifulle de finner, i tillegg til ren luft og drikkevann, sier Olsbye.


Ordfører i Sirkulas representantskap, Odd-Hermann Roel Børke legger tidskapsel med miljøhilsen inn i grunnsteinen for Sirkulas kretsløpspark på Gålåsholmen. Foto: K.Bogsti, Sirkula

Åpning og kostnad

Planen er at kretsløpsparken skal åpne i årsskiftet 2019-2020.

Med forventet prisstigning og interne kostnader er budsjettprisen på ca. 160 millioner kroner. Kostnaden fordeles over mange år, og utgjør ca. en hundrelapp per abonnent (husstand) i året.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?