Tips for mindre plastforbruk

To barn som sorterer avfallet i forskjellige dunker

Her får du noen råd om hvordan du kan bidra til mindre plast.

1. Kast plast i plastsekken, ikke i naturen

Ta alltid med deg søpla hjem fra tur. Ha ren og tørr plastemballasje i plastsekken. Er den skitten og ikke lar seg rengjøre med kaldt vann og børste, er restavfallsdunken rette sted. 

2. Bruk om igjen handleposen

Sekk, bærenett, plastpose; velg det som passer deg på handleturen. Det viktigste er at du bruker det på så mange handleturer som mulig.  Kaster du plastposen i plast etterpå, blir den gjenbrukt til nye plastting. DET er gull for miljøet, det.

Plast som kastes i restavfallet blir brent. Det går an å kjøpe egne, enkle plastposer til restavfallet.

3. Kutt ut engangsbestikket

Det er lettvint med engangsbestikk, men er det nødvendig?  Trenger du mye bestikk, kan du låne av f. eks. venner eller finne det brukt. 

Det er smart å ha med reisebestikk i veska. Det finnes f.eks. en kombinert kniv/gaffel/skje, også kalt spork som tar lite plass.

Sugerør er også mulig å kjøpe i f.eks. metall til gjenbruk.

4. Kjøpe løst og oppbevar i boks

Når det gjelder mat, er plast ofte viktig for å sikre holdbarhet, hygiene og nødvendig for merking. Det aller viktigste er at minst mulig mat må kastes. Og mest mulig plast resirkuleres!

Kjøper du ting i løstvekt, ta gjerne med eget nett.Oppbevar det så i tomme glass og bokser hjemme. Kutt ut plastfolien ved å legge i bokser eller legge over en tallerken e.l.. 

5. Billig og best med drikkeflaske og springvann

Vi er heldige i Norge med tilgang på rent og fint drikkevann fra springen. Skaff deg ei drikkeflaske og fyll opp hjemme. Bra for miljøet, og mye billigere enn kjøpevann på butikk.

6. Skaff en gjenbrukbar kaffekopp

Liker du å kjøpe kaffe med plastlokk? Skaff deg en gjenbrukbar termokopp i stedet. Bruk den i automaten eller gi til baristaen for påfyll. 

7. Sorter all plast, alltid

Plast kan smeltes om å bli ny plast. Ved å sortere en kilo plast, sparer du to kilo olje i naturen som ikke trenger utvinnes. Dermed varer oljen lenger til glede for deg og de som kommer etter oss. Slik sorterer du plast. 

Bruk også avfallsguiden:

8. Etterspør produkter med resirkulert plast

Det bør lages mange flere ting av resirkulert plast, i stedet for olje utvunnet fra Nordsjøen. Avfallsbransjen sier noe om det her.  Grønt punkt, som tar imot plasten fra oss, påpeker også at sortering er viktig for avsetning av plast i markedet.

Slik gjenvinnes plasten i plastsekken

 

Rundt symbol for plastavfall med bilde av plastpose og plastflaske

Plastemballasje

Illustrasjon som beskriver gjenvinningsdelene av plastemballasje

Plastemballasje resirkuleres til nye plastprodukter som f.eks. blomsterpotter, paller, poser, kasser, møbler, sekker, litt fjernvarme og strøm. 

Grønt Punkt håndterer det meste av plasten fra husholdningene i Norge. Plasten sendes først til sorteringsanlegg i Tyskland og videre til anlegg i Europa for resirkulering til nye produkter. Grønt punkt har film av hvordan plasten behandles videre fra oss.

 

Ved å gjenbruke en kilo plast til å lage nye ting, spares to kilo råolje for framtida. 

Symblol med plaststol med brukket ben

Hardplast og plastfolie

Ca. 78 prosent av hardplasten gjenvinnes til nye plastting. Vi sender den til Grønt Punkt  som sender den videre til ulike gjenvinnere. Det er hardplast og plastfolie som går til materialgjenvinning, mens f. eks. laminater og plast som er forurenset blir energigjenvunnet. 

Ved å gjenbruke en kilo plast til å lage nye ting, spares to kilo råolje for framtida. 

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?