Slik kaster du juleavfallet

Sortering av juleavfall som papp, bobleplast, gavepapir- og bånd

Usikker på hvor julepapir, ødelagt julepynt etc. skal kastes?

Slik sorterer du:

Gaveinnpakning  Bobleplast Juletrær   

Fyrverkeri    Tomme flasker, glass og bokser  

Levende lys  Snø- og glitterspray  Batterier/lyspærer

Blekkpatroner  Elektrisk julepynt  Julematrester

Ved- og juletrenett  Ribbefett og smult

Gaveinnpakning

Glanset julegavepapir skal kastes i restavfallet. Denne typen julepapir inneholder leire og fargestoffer, og veldig lite papirfibre. Glanset gavepapir kan derfor ikke gjenvinnes til nytt papir, og skal derfor i restavfallet. 

Gavebånd, tau, hyssing, tape og annen gavepynt kastes i restavfallet (eller ta vare på det til neste års julegaver).

PS! Blir det mye glanset gavepapir og bånd, kan du ha det i en gjennomsiktig avfallsekk (IKKE sekken til plastemballasje), som settes fram ved første restavfallstømming på nyåret. Vær obs på at den kun kan inneholde gavepapir og bånd. Inneholder sekken andre ting, vil ikke renovatøren ta den med.

Gråpapir med eller uten farge og mønster (kraftpapir, resirkulert papir, naturpapir) og avispapir kan sorteres sammen med papiret.

Pappesker i brun bølgepapp leveres i papp på gjenvinningsstasjonen.

Kartongesker som består av stivt papir uten bølgepapp, kan kastes i papir. Klem de flate før du har de i papirdunken, så sparer du plass. Er de store, kan det være like praktisk å levere dem på gjenvinningsstasjonen.

Adventskalenderen i kartong kan sorteres i papiret. Er det sjokoladekalender med både plast og papir skal den i restavfallet, eller du kan skille den fra hverandre og sortere papiret og plastemballasjen.

Bobleplast

Sorteres som plastemballasje i plastsekken du leverer hjemme. Det er gøy å smelle med før det sorteres, og så tar det også mindre plass.

Bobleplast er også fint å ta vare på videre. Det kan brukes til å pakke ned julepynt eller til innpakning av nye (jule-)gaver.

Julematrester

I januar kastes det rundt 10 prosent mer matavfall enn ellers i året på Hedmarken. Det beste for lommeboka og miljøet er at mest mulig mat finner vegen til magen i stedet for avfallet.

Bruk julematrestene til restemiddager. Har du rester av julekaker til overs, kan disse brukes til for eksempel bunnen i en ostekake, eller som strø til tilslørte bondepiker. Søk etter julemat og rester, og finn mange flotte oppskrifter f. eks. hos Matvetts brukoppleksikon.

Vi anbefaler at du bruker sansene dine. Lukt og smak på maten før du eventuelt kaster den. Avkjøl restene så raskt som mulig og pakk dem bort i tett emballasje med en gang måltidet er unnagjort.

Må du kaste mat, er matavfallet rette stedet. Da går det til Mjøsanlegget som gjør det om til gjødsel og jord, og i tillegg biogass som renovasjonsbilene våre bruker som drivstoff når vi henter avfallet ditt.

Fyrverkeri

Vi tar ikke imot eksplosiver. Ubrukt fyrverkeri  (udetonert fyrverkeri) leveres tilbake til en butikk som selger fyrverkeri.

Fyrverkeri som er brukt kastes i restavfallet eller leveres som restavfall på gjenvinningsstasjonen.

Husk: Ta med deg fyrverkerirester etter oppskytning slik at de ikke forsøpler i naturen. Ta #5forhvalen samtidig og plukk med deg andre fyrverkerirester og søppel som ligger igjen etter nyttårsfeiringen.

Tomme flasker, glass og bokser

Er det bokser og flasker med pantemerke, kan du ta disse med og pante neste gang du er i butikken.

Emballasje av glass og metall det har vært mat, drikke eller andre husholdningsvarer i da du kjøpte det, kan sorteres som glass- og metallemballasje i dunken med oransje lokk.

Produkter av glass og metall, som kopper, drikkeglass, gryter og gorojern, skal ikke leveres i dunken med oransje lokk. Ta det med til gjenvinningsstasjonen, hvor gryter kastes i metall, gorojern i elektrisk avfall, og kopper og drikkeglass i ikke brennbart avfall.

Knuste julekuler av plast og glass pakkes inn og legges i restavfallet.

Sorteringsguide

Levende lys

Stumper fra stearinlys kastes i restavfallet. Eller kanskje du kan samle de opp og gi til en barnehage som trenger dette til lysstøping for barna?

Telysholdere i aluminium sorteres som metallemballasje i dunken med oransje lokk. Husk å trykke løs vekeholderen i stål i bunnen av telysholderen. På sorteringsanlegget for metall skilles nemlig vekeholderne som er av stål, fra telyskoppene ved hjelp av en stor magnet. Hvis vekeholderen ikke er løs, blir telyskoppen med stålet, og blir dermed ikke gjenvunnet.

Telysholder i plast kastes i restavfallet.

Snø- og glitterspray

Spraybokser med drivgass og tomme spraybokser sorteres som farlig avfall. Bruk den røde boksen til å oppbevare det, og ta det med på gjenvinningsstasjonen neste gang du skal dit.

Batterier og lyspærer/lysrør

I juletiden bruker vi mer batterier og lyspærer enn ellers. Samle dette i f. eks. et syltetøyglass, et handlenett, eller i den røde boksen du har fått utlevert for farlig avfall. Neste gang du skal på butikken kan du ta disse med. Alle dagligvarebutikker som selger batterier og lyspærer skal ta imot disse gratis og sørge for at de blir sendt til gjenvinning. Det er også gratis å levere på gjenvinningsstasjonen.

Blekkpatroner

Mange flotte julekort blir skrevet ut på printeren før jul, og ofte så mange at blekkpatronene blir tomme. Blekkpatroner skal behandles som farlig avfall. Lever de brukte patronene til butikken når du kjøper nye, eller på gjenvinningstasjonen. Kanskje refillbare patroner er aktuelt neste gang du skal skifte patroner?

Elektrisk julepynt

Julebelysning, lysslynger, lysende nisser o.l. som tar kvelden i julestria, og elektriske duppeditter av alle slag som fjernkontroll, rettetang, elektrisk tannbørste, kan den inneholde farlige gasser, oljer eller andre miljøgifter. Kast derfor aldri noe som går på strøm eller batteri i restavfallet. Restavfallet brennes, og en risikerer da at miljøgiftene havner ut i naturen og lufta vi puster inn.

Du kan levere alle elektriske produkter gratis til butikker som selger produktet du har, også om det er et annet merke. Og du kan levere alt elektrisk avfall også på gjenvinningsstasjonen.

Juletrær

Naturlige juletrær kan leveres som hageavfall på gjenvinningsstasjonen. Husk å fjerne all pynt, slik at det ikke blir med noe i jorda som lages av hageavfallet.

Juletrær i plast holder seg like fint år etter år. Ønsker du likevel å kvitte deg med det, skal det leveres som restavfall eller i EE-avfall om det er lys innmontert på gjenvinningsstasjonen. Forsøk gjerne å gi det bort før du tar turen til gjenvinningsstasjonen.

Det kan være farlig å brenne juletreet i peisen. Veden i juletreet er ennå fuktig, og fuktig ved brenner dårlig, lager mer sot i pipeløpet og øker faren for pipebrann. I tillegg inneholder barnåler mye kvae som har høyt energiinnhold og dermed oppnår høy temperatur; i mange tilfeller så høy at den kan antenne sot- og tjærebelegget i skorsteinen.

Vednett og juletrenett

Nettet rundt juletrær og vednett legges i restavfallet. Selv om det kan se ut som plast skal det ikke sammen med plastemballasjen.

Disse nettene kan skape problemer i sorteringen videre og blir heller ikke materialgjenvunnet.

Ribbefett og smult

Ikke hell fett eller olje i toalettet eller vasken. Dette kan tette rørene og tiltrekke seg blant annet rotter.

La stekebrettet stå til det blir kaldt etter at ribben er stekt (eller at pinnkjøttet trekt). Skrap, og evt. tørk av fettet med tørkepapir, og ha det i matavfallet. Størknet smult kan også has i matavfallet.

Flytende fett og oljer helles over i en kartong eller flaske, teipes igjen og leveres på gjenvinningsstasjonen.

Fettet kan du også ta vare på og eventuelt fryse det ned. Bruk det i matlagingen, som til sauser, ovnsbakte poter, potetstappe og hjemmelaget rødkål.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?