Påskens sorteringsguide

Solkremtube, påskelilje i potte, skismørning og påskeegg

Solkrem, påskeliljer, skismørning og påskeegget. Hvordan var det jeg skulle sortere det igjen?

Her er hjelp til hvordan sortere noe av det som brukes i påsken:

Påskeegg

Påskeegg går heldigvis aldri ut på dato. Legg påskeegget sammen med påskepynten slik at det er klart til neste påske. Bruker du påskeegget til oppbevaring av påskepynten, tar det mindre plass.

Gi bort påskeegg du ikke har bruk for lenger, som fortsatt er i god stand, til andres ombruk.

Er egget i kartong ødelagt og ikke tilgriset av godteri? Da er papirdunken rett sted. Tilgriset er restavfall. 

Solkrem

Tuber i plast kan kastes i plastemballasje. Selv om tuben virker tom, pleier det å være rikelig med solkrem igjen. Finn fram saksen og klipp tuben i to, så har du solkrem i noen dager til. Samtidig blir tuben klar for sortering.

Det er ok å kaste plasttuber med et fettbelegg inni i plastsekken. Får du den ikke ren med å klippe den opp? Da er restavfall rette sted.

Appelsinskall 

Appelsinskall er matavfall. Før du kaster det, kan du bruke den gode lukta til f.eks. deo i skoene dine eller kanskje som ingrediens i rengjøringsmiddel

Påskeblomster

Tulipaner og andre avskårne blomster kaster du i restavfall, hvis det ikke er mulig å kaste i hageavfallet. Aller helst vil vi ha det i hageavfallet. Da blir det brukt til å lage jord til f. eks. nye blomster.

Påskeliljer i potter skal samme sted. Husk å ta av potta, skyll den ren i kaldt vann, og ha potta i plastemballasje. Eventuelt kan du ta vare på blomsterløken til neste år.

Skismørning og skirens

Inneholder skismørningen flour eller ikke? Det må en vite når skismørning skal kastes. Voks og tuber uten flour kan du kaste i restavfallet. 

Er det tuber, voks eller glider med flour, skal det i farlig avfall. Det samme gjelder bokser med rester av  smørning eller skirens. Og alle spraybokser som går på gass, også de tomme.

Er du i tvil? Ha smørningen i farlig avfall. Vi vil heller ha en med miljøgifter for mye, enn en for lite.

Papiret du har renset skiene med, vil vi også ha i farlig avfall. Samle det opp i egen pose. Da er det lett å ta med på gjenvinningsstasjonen.

Påskepynt

Pynt er tradisjon for mange. Bruk det om igjen og gled deg med det! Er du lei påskepynten, og den er like fin og hel? Gi den bort til ombruk.

Egg, kartonger og lignende som er limt og pyntet med påklistrede fjær, plastikkøyne etc. er restavfall.

Bruk sorteringsguiden

Skriv inn det du lurer på hvordan skal sorteres i søkefeltet under for svar:

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?