Prosjekt matVinn - familier som vil kaste mindre mat

Sirkula er nå i gang med et prosjekt hvor familier tester om de kan kaste mindre mat.

I Norge kaster vi 385.000 tonn mat hvert år, til en prislapp på ca. 22 milliarder kroner. Over halvparten av dette kastes i husholdningene.

Hver nordmann kaster i gjennomsnitt 42,6 kg fullt spiselig mat i året, noe som tilsvarer hver 8. handlepose. Det er mye tid, penger og god mat som går til spille! Å kaste mindre mat er også noe av det viktigste vi kan gjøre for miljø og ressursfordelingen i verden.

Åtte av ti nordmenn sier de får dårlig samvittighet når de kaster mat. Men hvordan får vi til å kaste mindre mat i praksis? Matkastefellene kan være vanskelige å få øye på i travle hverdager, og bidrar til at de fleste av oss kaster mer mat enn vi tror. 

Familier med på testing

Sirkula gikk i midten av januar ut og søkte sammen med Framtiden i våre hender  familier på Hedmarken som vil utforske hvor mye mat som havner i søpla - og hvorfor, for så å teste ut en periode med minst mulig matsvinn.

Familiene vil bli fulgt opp av en veileder, som legger til rette for lav terskel for å delta, selv i en travel hverdag.
Responsen på prosjektet har vært veldig bra, og vi er nå i gang med prosjektet samme med helt «vanlige» familier i ulike format.

Hva prosjektet går ut på

Logo matvinn

Prosjektet hadde oppstart i uke 4 og varer i 4 uker, hvor deltagelse innebærer:

  • Først en «normal-uke», hvor familien lever som normalt, men registrerer all mat og drikke som ender i søpla. I løpet av denne perioden skal det daglig føres en loggbok over hva som kastes og hvorfor, samt en ca. prislapp på maten som ender i søpla. 
  • Familiene samles på Hamar kl. 18.00, den 28. januar for å dele erfaringer fra den første uka, og få råd og verktøy fra veileder om hvordan de kan kaste mindre mat.
  • Familien iverksetter tiltakene for å redusere matsvinn og følger dette i tre uker. Den siste uka måler familien igjen mengden matsvinn for å se om det har skjedd en endring.

Morsomt fellesprosjekt for hele familien!

Voksenhånd og barnehånd som møtes over mat. Foto: Framtiden i våre hender

Dette vil være et bevisstgjørende og morsomt fellesprosjekt hvor hele familien deltar. Underveis vil familiene oppdage fordeler og utfordringer i kampen mot matkastingen, og sannsynligvis få noen aha-opplevelser på vegen. Disse erfaringene ønsker vi at familiene vil dele med oss, slik at vi sammen kan inspirere andre! 

I tillegg til måle- og veiledningsmateriale, får hver familie som gjennomfører prosjektet et gavekort på 500,- i matbutikk.

Søknadsfrist ute

Familiene som ønsket å delta i prosjektet, sendte en e-post til sirkula med kort beskrivelse av familien, bostedskommune og hvorfor de ønsket å være med. Disse er nå kontaktet, og prosjektet er i gang.

 

Prosjekt i samarbeid med

Logo Framtiden i våre hender

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?