Kast avfallet hjemme og ikke i naturen

Plastpose og brusboks kastet på bakken i naturen

Plast, bokser og sneiper i naturen. Ikke alle vårtegn er like hyggelige. Heldigvis er det enkelt å gjøre noe med.

Mellom blåveis og hestehov dukker plastposer, brusbokser og burgerpapir fram etter en snødekt hedmarkenvinter. Plastposen vil ligge der i minst 10 år før den brytes ned. Brusboksen i 200 år.  Hadde det vært et smykke eller en femtilapp som lå der, hadde det trolig blitt plukket raskt opp. Men vet du hva; all søppel er faktisk verdifull.

Plastgjenvinning sparer olje

Plast er laget av olje. Oljen ble laget av planter og dyr som levde på jorda før dinosaurenes tid. Jordkloden har brukt millioner av år på å lage råstoffet til alle de nyttige plasttingene vi bruker i dag.

Når du kaster plastemballasjen i plastsekken hjemme, kan den gjenvinnes til nye plastting her og nå. Et eksempel er ketchupflaska som blir blomsterpotte.

Havner plasten i naturen, mister vi denne muligheten. Ny olje må brukes for å lage nye plastting. Dermed tappes oljebassengene som både vi og barna våre trenger for å lage ting.

Metall kan bli ny metall

Metallet i brusboksen er også verdifullt. Metaller hentes fra gruver og fjell, ofte fra land langt borte som Kina og Kongo. Det er rift om verdens metaller. Vi trenger dem for å lage mobiler, bygninger, biler, nettbrett, møbler, livsviktig datautstyr på sykehus og nye brusbokser.

Det krever mye mindre energi å gjenbruke metall enn å hente nytt fra naturen. Ved å gjenvinne for eksempel en boks av aluminium, sparer en 95 prosent av energien som kreves når ny aluminium hentes og smeltes ut av fjell.

Ta med deg avfallet ditt hjem

Neste gang du er ute og går eller kjører, pass på å få med deg all søpla hjem. Sorter den i riktig dunk og plastsekken, og lever det som ikke hører hjemme der på gjenvinningsstasjonen. Da sørger du for at ressursene som finnes i avfallet ditt gjenvinnes, og at eventuelle miljøgifter som finnes i det blir forsvarlig tatt hånd om.

Hold Norge Rent arrangerer i disse dager Strandryddeuka.

Hamar naturskole har fått med barneskolene på Hedmarken i den årlige Mjøsrensken hvor strandsonen langs Mjøsa plukkes rene for søppel. Vi heier på dem! Og vi heier på alle dere som bidrar til å plukke opp det andre har kastet i naturen.  Aller mest heier vi på deg som sørger for at avfallet kastes der det skal; i riktig dunk hjemme.

Denne artikkelen er et leserinnlegg til aviser på Hedmarken i uke 18 - 2019, skrevet av administrerende direktør Grethe Olsbye i Sirkula

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?