Jordas overforbruksdag: Planeter søkes

Jordklode med batterinivå i april som symbol på jordas overforbruksdag

Varsellampene blinker. Tirsdag 12. april er jordas overforbruksdag i 2022.

Det betyr at dersom alle forbruker like mye av jordas ressurser som vi gjør i Norge, trenger vi tre til fire jordkloder for å «finansiere» forbruket vårt. Så lenge vi bare har én jordklode, forsyner vi oss av jorda på kreditt etter 12. april. Det er en dårlig plan.

Overforbruksdagen kommer tidligere og tidligere

Beregningen som organisasjonen Global Footprint Network gjør, viser at overforbruksdagen kommer tidligere og tidligere. For fem år siden var den 2. august for Norges del. For 50 år siden ble ikke jordas ressurser uttømt før i desember, og en hadde tilnærmet likevekt.

Hva kan du gjøre for å minske forbruket?

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Du er med på å redusere behovet for å hente nye materialer fra jordas begrensede ressurser hver gang du

Resirkulering av plast, glass, papir, elektriske ting

Plast som sorteres i plastsekken, kan bli til nye plastgjenstander. Slik spares olje på havbunnen til framtidens behov.

Syltetøyglasset kan bli nytt glass og nytt lokk når den havner i dunken for glass- og metallemballasje.

Avisa kan bli nye aviser via papirdunken.

Sorterer du den elektriske tannbørsten i EE-avfallet, brukes metalldelene til nye produkter. Dermed reduseres behovet for å hente ut nye metaller fra berg og natur.

Kanskje trenger du ikke kjøpe nytt?

Resirkulering av avfall sparer naturen for forbruk av råstoffer. Råstoffer som barna våre vil trenge. Kanskje trenger du ikke nok ei ny bukse? Kanskje har du ei i skapet fra før? Eller kanskje trenger du ikke ny tv eller mobil hvis den gamle fortsatt fungerer?

For noen år siden fikk jeg et godt miljøtips som også er bra for bankkontoen. Har du lyst på noe nytt, spør deg selv: – Har jeg egentlig bruk for det, eller er det bare forbruk?

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?