Vi kaster gull i søpla

Bilde som viser fordeling av sortert avfall i rekker med prosentandel

Bare en drøy tredjedel av det som kastes i restavfallet ihjemmene på Hedmarken er søppel. En analyse Sirkula har foretatt viser at så mye som 2/3 av det vi kaster i restavfallsbeholderburde vært sortert, gjenbrukt eller spist opp.

Hver innbygger på Hedmarken kaster årlig i snitt 62 kilo i restavfallsdunken hjemme. 64 prosent av alt som havner i restavfallet skulle ikke vært der, viser en plukkanalyse vi utførte i 2017. 

Hva er galt med det?

Når ting kastes feil, og ikke brukes til å lage nye ting, må vi tære og hente ut mer av jordklodens råstoffer. Restavfallet brennes og gir oss varme til bruk her og nå. Det som er igjen er aske og luft, som vi ikke får brukt til noe.
Men hadde en sortert ut f. eks. plasten, kan den brukes til å lage nye plastting og mer olje kan spares på havbunnen. Mat kan bli gjødsel til ny mat, jord og biogass som biler kan bruke som drivstoff. Elektronikk og metallemballasje inneholder metaller som kan gjenvinnes nesten i det uendelige. Et eksempel er kobber, som en regner med å gå tom for naturforekomster av i løpet av de neste 40 årene.

Skadelige miljøgifter

En gammel radio inneholder gull, og kan tas fra hverandre og 90 prosent av materialene kan gjenvinnes til nye ting. Klær og tekstiler kan selges i bruktbutikker eller sendes til fabrikker som skaper nye produkter av dem. Panteflasker blir nye panteflasker. Papir blir til nytt papir.
Elektronikk, batterier, lyspærer, maling, gassbokser, ugrasmidler og andre ting med farlige stoffer som havner feil i restavfallet, brennes da i ovn som ikke er beregnet for det. Da risikerer en at de farlige stoffene havner i naturen og lufta vi puster inn, og skader helsa vår.

Rift om ressursene

- Vi lever i en verden hvor det blir stadig større knapphet og stadig mer rift om ressursene. Sortering er det enkleste hver og en av oss kan gjøre for å sørge for at våre barn fremdeles har naturressurser når de blir voksne, sier administrerende direktør Grethe Olsbye i Sirkula.

Avfallsguiden vår gir deg hjelp til sortering.

Det er også mulig å skrive ut sorteringsoversikten som fulgte med siste tømmekalender.

Spør oss også om du lurer på hvor noe skal kastes når du besøker gjenvinningsstasjonen.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?