Fem gode grunner til å kildesortere

To jenter som kaster papir i dunk

Vi snakker mye om verdien i avfall. Hva mener vi egentlig med det?

1. Sortert avfall har en verdi...

...fordi det kan bli til noe nytt. Tenk at vi kan ta en Grandiosa-eske, putte den i et vannbad og så lage NYE kartonger av den! Når vi i tillegg vet at nordmenn spiser 25 millioner grandiser i året, så er det 25 millioner argumenter for at vi må sortere papiret vårt.

2. Og når vi bruker noe om igjen...

...så slipper vi å gjøre nye uttak fra kloden vår.

- Framtidens råvarer er resirkulerte, sier bransjeorganisasjonen vår Avfall Norge.

De har forhåpentligvis helt rett i det. For hver gang vi kildesorterer og gjenvinner avfall, slipper vi å ta enda mer av jordas verdifulle og knappe ressurser. 

Aluminiumsproduksjon fra rent malm alene sies å stå for ÉN prosent av verdens klimagassutslipp. Tenk det. Da er det bedre å kaste leverposteiboksen der den skal.

Leverposteiboks i metall

Visste du at hvis alle i verden skulle forbruke like mye av jordas ressurer som oss, så måtte vi hatt 3,4 jordkloder. Vi har bare en.

3. Én matavfallspose = to gevinster!

Du har kanskje fått med deg at renovasjonsbilene våre gir gass på biogass? Biogass laget av matavfallet ditt og restprompen fra det du skyller ned i do og vask? Kult, ikke sant?

Men visste du at matavfallet også blir ny mat? Den våte delen i matavfallet er en kraftig og næringsrik gjødsel som brukes på gårder både her og rundt Lillehammer hvor Mjøsanlegget lager våtgjødsla. Full av nitrogen, fosfor og andre viktige mineraler som matjorda trenger i retur etter å ha levert varene forrige sesong.

4. «Ny» plast hindrer utslipp

Så mye som 10 kilo plast havner årlig i restavfallet, og ikke plastsekken, hjemme hos Hans og Hanna Hedmarken. Plast er lett. Tenk for en haug dette er!

Restavfallet brennes. Siden plast lages av olje, blir det mye CO2 når den brennes. Mer olje må også pumpes opp fra havbunnen for å lage nye plasttting, i stedet for å lage nytt av resirkulert plast. Hvorfor ikke kildesortere mest mulig i plastsekken i stedet? 

 Små plastbiter i hånd
Flak av kvernet plastemballasje. Råstoff til "nye" plastprodukter

En kilo gjenvunnet plast sparer verden for bruk av to kilo olje. Dét er et regnestykke som går opp!

5. Fordi vi må. Og det nytter 

Lik det eller ikke, men kildesortering er her for å bli. Hvert år bruker vi mer av jorda enn den har å by på. Til slutt kommer det til å være tomt. 

 

Løsningen er like enkel som den er vanskelig: vi må bruke, lage og kjøpe mindre, og kildesortere og gjenvinne så mye som mulig. Både avfallet vårt hjemme og andre steder. 

Fra og med 2023 blir det endelig krav til kildesortering hos flere enn hjemme hos hver og en av oss.  Offentlige og private virksomheter og institusjoner skal sortere ut "husholdningslignende avfall" som mat- og plastavfall.

Flere med på laget, gir mer kildesortert avfall. Det igjen fører til lavere utslipp og mindre bruk av naturressurser. 2023 kan ikke komme fort nok!  

 

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?