-Se, her er det masse meitemark, sier Cesare mens han forsiktig løfter opp en håndfull med jord fra en av grønnsakssengene. Det har gått noen få uker siden han trillet ut lass på lass med Sirkula sin urte- og grønnsaksjord. Allerede nå kan vi se at det gror godt i kjøkkenhagen.

Drømmen om å dyrke egen mat

Cesare, som opprinnelig kommer fra Italia, vokste opp og bodde i en høyblokk før han flyttet til Norge. Hele tiden drømte han om muligheten til å dyrke sin egen mat. I hagen sin på Ilseng ble drøm til virkelighet.

-Her har jeg etablert en 75 kvadratmeter stor synergisk kjøkkenhage som jeg kaller «Det lille paradis» forteller han.

Cesare Squillace smiler og koser seg i sin egen kjøkkenhage som nå består av flere grønnsakssenger med jord og halm. Cesare Squillace smiler og koser seg i sin egen kjøkkenhage. Her ser man grønnsakssengene hvor det etter hvert skal gro og vokse masse ulike grønnsaker. 

Gravefri dyrking i kompostjord

For aller første gang skal han denne sesongen teste ut dyrkemetoden No dig gardening. Metoden går ut på at man ikke pløyer opp jorda, men i stedet lar den få være uforstyrret.

-For å benytte denne dyrkemetoden, trenger man jord med mye kompost. Jeg valgte derfor å kjøpe urte- og grønnsaksjord fra Sirkula. Og den ser ut til å fungere veldig bra, forteller Cesare.

Sirkula sin urte- og grønnsaksjord består av kompostert hageavfall i kvalitetsklasse 0. Det betyr at den holder den høyeste kvalitetsklassen. I tillegg er komposten oppført i Debio sitt driftsmiddelregister som betyr at den er godkjenn til økologisk dyrkning. Den er fri for plantesykdommer, fremmede arter og rotugress.

Bestilte hjemlevering av jord

Til dyrkeprosjektet sitt trengte Cesare mye jord. Derfor valgte han å bestille 5 storsekker med urte- og grønnsaksjord som Sirkula leverte hjem til han. En storsekk tilsvarer 1 kubikkmeter med jord.

-Jeg fikk tips om at Sirkula kan kjøre jorda hjem til deg. Det passet veldig fint for meg siden jeg ikke selv har mulighet til å hente så mye jord, forteller Cesare, som er glad Sirkula produserer torvfri jord.

-For meg er miljøet viktig. Det er bærekraftig å kjøpe kompostjord produsert av lokalt hageavfall, slår han fast.

Cesare Squillace strekker frem ei hånd med litt jord og meitemark.Cesare Squillace strekker frem ei hånd med litt jord og meitemark.

Selvforsynt med grønnsaker

Kjøkkenhagen ligger plassert helt innerst i den frodige hagen til familien. Her dyrker han nå:

  • Salater
  • Poteter
  • Bønner
  • Jordbær
  • Squash
  • Løk
  • Kål
  • Sukkererter
  • Persille
  • Reddik
  • Mangold
  • Gresskar
  • Tomater og agurk (inne i drivhuset)

Finner ro i kjøkkenhagen

-Det er en så fin følelse å kunne spise mat man selv har dyrket. Og at barna kan plukke en agurk og spise den med en gang. Men for meg har denne kjøkkenhagen mange flere betydninger. Når jeg er her inne, får jeg puste og slappe av. Det gir meg energi og er godt for sjelen. Så når barna har lagt seg på kvelden, er det veldig fint å kunne være litt her ute i disse omgivelsene, forklarer han.

Cesare forteller at han følger etiske prinsipper i permakultur: omsorg for jord, omsorg for menneskene og omsorg for fremtiden med en rettferdig fordeling av overskuddet.  

Cesare Squillace lener seg på inngangsporten til kjøkkenhagen sin. Cesare Squillace lener seg på inngangsporten til kjøkkenhagen sin. 

Slik fungerer gravefri dyrking

Her kan du følge stegene til Cesare da han etablerte sin nye kjøkkenhage etter dyrkemetoden no dig gardening.

  1. Luft litt i jorda på bakken der du ønsker å etablere kjøkkenhagen din.
  2. Legg ut papp rett oppå bakken. Pappen må dekke hele området.
  3. Legg litt blader eller klippet gress oppå pappen ( frit valg)
  4. Legg ut et 15-20 cm høyt lag med Sirkula sin urte- og grønnsaksjord (som inneholder mye hagekompost) oppå hageavfallet. Jorda plasseres som en seng.
  5. Plant eller så de grønnsakene / urtene du ønsker
  6. Dekk til med halm, som beskytter og gir varme til jorda og mikrolivet i den.

Pappen i bunnen hindrer lyset i å nå inn til ugresset samtidig som den kveler alt ugresset som er under pappen. Jorda bearbeides av meitemark og mikroliv, som både lufter og gjødsler jorden. Dette gir en bedre jordstruktur. Prinsippet går ut på at det store nettverket av soppsporer i jorda kan strekke seg kilometervis i omkrets. At denne strukturen bevares uforstyrret skal ha god effekt på planter hvis røtter lever i symbiose med soppsporer. Sporene kan levere vann og næring til planterøttene i bytte mot sukker som produseres av plantene, som begge tjener på. Charles Dowding fra England er godt kjent for å fremme denne måten å dyrke på.

-Jeg synes dette er så spennende. Vi får se hvordan resultatet blir utover sommeren og høsten. Men alle må vite at det er ikke kun jordkvaliteten som bestemmer om man lykkes med matproduksjonen. Det er også mange andre faktorer som spiller inn som for eksempel været og min egen kompetanse, sier Cesare.

(Kilder: Maria Berg Hestad, Permakult.no, Hageguiden.no)