Bokashi-kompostering

Bøtte med matavfall som epleskrott, potetskrell, eggeskall

Bokashi er en lettvint måte å gjøre om matavfallet ditt til næringsrik kompost. Det krever liten plass, kan gjøres innendørs,  lukter ikke vondt og passer like fint i leilighet som i hus med hage.

Bokashi er en kompostering hvor man tilsetter effektive mikroorganismer i matavfallet. Det gjør at matavfallet fermenteres (gjæres) i stedet for å råtne. Prosessen gjøres i en lufttett beholder som tar liten plass og lukter ikke, slik at du kan ha den inne.

I bøtta legger du lagvis matavfall og kompoststrø en gang om dagen. Det organiske materialet brytes da opp, men beholder alle proteiner, vitaminer, mineraler og næringsstoffer i nedbrutt form. Det betyr at alle næring og energi tilbakeføres jorden når du bruker dette som kompost.

Omdannes på uker

Bokashi er ikke bare en veldig fin måte å kompostere på fordi det tar liten plass og kan gjøres inne, men det tar bare noen uker å omdanne matavfallet. Du sitter igjen med en svært næringsrik kompost som du kan bruke i dyrkingen din. Det er kretsløpstankegang, det!

Sirkula gir redusert renovasjonsgebyr til de som har godkjent bokhasi-kompostering, på linje med kompostering av matavfall i utendørsbeholder. Ta kontakt med oss for hvordan du søker om dette.

Blandes med jord

Fermentert bokashi blir først til jord når den kommer i kontakt med annen jord, i en jordfabrikk inne eller ute. Du kan ha en jordhaug i hagen, en pallekarm eller en kompostbinge du heller komposten i.

I god sommertemperatur kan du oppleve at din utendørs bokashi blir til jord allerede etter 3-4 uker. På vinteren vil det ikke bli jord i det hele tatt fordi prosessen trenger over 15 varmegrader for å begynne. Du kan likevel oppbevare fermentert bokashi, gjerne blandet med jord eller løv, gjennom vinteren ute. Når våren kommer og bokashien tiner, vil omdanningen begynne.

Utstyr

Du trenger to lufttette bøtter med dreningsmulighet og  bokashistrø før du går i gang. Det viktigste er at bøttene er lufttette, så det finnes mange alternativer.

Grønne jenter har tips om hvordan du lager egen beholder og strø.

Matavfall med skje som drysser bokashi-strø over

Det går også an å kjøpe ferdig strø og bøtte, f. eks. hos enkelte hagebutikker, byggevare, og nettbutikker. En forhandler har tips om hvordan du lager egen bøtte.

Her er en film hvor hun bruker vanlige bøtte uten tappekran. Da blander hun i papir for å trekke ut væske fra prosessen:

Prosessen i trinn

  1. Dryss strø i den indre bunnen av bøtta(der du tømmer matavfallet). Ha en dunk til matavfall som du samler opp i løpet av dagen, og fyll bokashi-bøtta med dette én gang om dagen. Mikrobene jobber best når det er lufttett, så det er er best å kun slippe luft til 1-2 ganger pr døgn. Når du har tømt dagens matavfall i bøtta, har du på 2 ss strø pr liter matavfall. Slik holder du på til bøtta er full.
  2. To ukers fermentering: Når bøtta er full, sørger du for at lokket sitter godt på før du setter hele bøtta til gjæring et sted innendørs. Kanskje vaskerommet, eller en annen plass den ikke er i veien? Det bør være 18-20 grader der den oppbevares disse to ukene.
    Kjøper du bøtte med tappekran, kan du underveis i prosessen tappe ut flytende gjødsel som du kan blande 1: 100 og gjødsle plantene dine , eller 1:1000 og sprøyte mot lus på rosene. Når bøtte 1 er satt til fermentering, begynner du å fylle bøtte nr. 2 med matavfall. På den måten har du alltid en bøtta å putte matavfall i, mens den andre står til gjæring.
  3. Kontakt med jord: Når fermenteringsprosessen på 2 uker er ferdig, tømmes innholdet i jordbingen, der den i løpet av noen få uker vil bli omdannet til høykvalitets kompostjord. Les mer om hvilke metoder man kan bruke hos bokashinorge.no.

Hvor lang tid prosessen tar, avhenger av flere faktorer: temperatur, mengde jord og type matavfall som er kompostert.

Hva kan du kompostere?

Du kan i praksis kompostere alt organisk avfall; teposer, kaffegrut, kjøtt, fisk, grønnsaksrester osv. Vær obs på at noen ting, som f.eks. avocadoskall og stein, eggeskall og ulike beinrester tar lang tid å omdanne, om det i det hele tatt skjer.

Kaster du bein i bokashibøtta, vil du oppleve at du finner disse igjen i jorden siden. Om du ikke synes dette er OK, kan du la være å kaste den type avfall i bokashien, og heller i restavfallet.

Du kan også putte visne blomster i bokashibøtta, men da kun planten. Det skal ikke jord inn i bøtta før på steg 3; når full bøtte har fermentert i to uker og innholder skal blandes med jord. Jord i bokashibøtta kan forstyrre prosessen, så skal du kaste planter, må du klippe av selve plantedelen og heller putte jordklumpen i jordhaugen ute.

Husk også på at blomster og noe fruktskall kan ha vært utsatt for hard sprøyting, så ta en vurdering på det før du putter det i bokashibøtta! 

Bokashi- konseptet ble utviklet av en japansk landbruksprofessor på 1980-tallet.

 

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?