Hva avfallet blir til

Jo mer en får brukt om igjen av materialene i det du kaster, jo mindre trenger hentes ut av naturen for å lage nye ting. Dermed blir det mer igjen av jordas ressurser til barna våre.

En sparer også energi på å lage nytt av gamle, allerede utvunnede materialer enn fra naturens råstoffer. 

Her ser du hva som skjer med avfallet Sirkula samler inn:

Grønt symbol for matavfall med epleskrott som symbol

Matavfall

Illustrasjon som beskriver gjenvinningsdelene av matavfall

Matavfall blir til gjødsel til landbruket i ny matproduksjon, jordprodukter og biogass som våre renovasjonsbiler kjører på, og til bruk i behandlingsanlegget.

Matavfallet sendes til Mjøsanlegget på Lillehammer.

Rundt symbol for plastavfall med bilde av plastpose og plastflaske

Plastemballasje

Illustrasjon som beskriver gjenvinningsdelene av plastemballasje

Plastemballasje resirkuleres til nye plastprodukter som f.eks. blomsterpotter, paller, poser, kasser, møbler, sekker, litt fjernvarme og strøm. 

Grønt Punkt håndterer det meste av plasten fra husholdningene i Norge. Plasten sendes først til sorteringsanlegg i Tyskland og videre til anlegg i Europa for resirkulering til nye produkter. Grønt punkt har film av hvordan plasten behandles videre fra oss.

 

Ved å gjenbruke en kilo plast til å lage nye ting, spares to kilo råolje for framtida. 

Blått symbol for papiravfall med avis som symbol

Papiravfall

Illustrasjon som beskriver gjenvinningsdelene av papir

Papir blir resirkulert til nytt papir, f. eks. aviser, pizza- og cornflakesesker, dopapir. Både papir og drikkekartong sendes til Geminor for sortering og videreformidling til papirfabrikker i Europa. 

Drikkekartong resirkuleres f. eks i Sverige etter nedlegging av siste kartongfabrikk i Norge. 

Visste du at kartong fint kan gjenvinnes minst 25 ganger?

En sparer ca. 40-50 prosent av energien på lage nytt papir av brukt papir i forhold til å bruke trær som råstoff.

Rundt, oransje symbol med flaske, syltetøyglass og hermetikkboks

Glassemballasje

Illustrasjon som beskriver gjenvinning av glassemballasje

Glassemballasje som kastes i dunk med oransje lokk blir gjenvunnet til nytt glass. 95 prosent av alle glassflasker kommer i retur og blir nytt glass. Små glassbiter blir Glasopor skumglass (isolasjon til veger - blant annet kjører en på glasopor i E6-tunnelen i Øyer ved Hunderfossen).

Glass -og metallemballasjen sendes til Sirkel i Fredrikstad hvor det sorteres fra hverandre. Glasset sendes med båt til glassverk i Danmark eller lengre sør i Europa for omsmelting til ny glassemballasje. Glasset med lavest kvalitet blir råvare til Glasopor skumglass som er et byggemateriale som brukes i samferdsel- og byggeprosjekter. En liten del brukes til å lage Glava isolasjon.

Symbol for metallemballasje med hermetikkboks som symbol

Metallemballasje

Illustrasjon som beskriver gjenvinning av matemballasje

Metallemballasje som kastes i dunk med oransje lokk resirkuleres til nye bokser, sykler, kleshengere, bilfelger etc.

Når f. eks. aluminium gjenvinnes til nye ting, brukes det 95 prosent mindre energi enn ved produksjon av nytt metall fra fjell og berg. Både aluminium og stål gjenvinnes med like god kvalitet som nye råvarer.

Glass -og metallemballasjen sendes til Sirkel i Fredrikstad hvor det sorteres fra hverandre. Syklus sender stål Celsa Stål i Mo i Rana som er det eneste stålverket som tar imot resirkulert stål i Norge. Aluminium sendes til smelteverk i Tyskland og brukes i produksjon av nye drikkebokser.

Rundt symbol for resatavfall med bilde av restavfallspose

Restavfall

Illustrasjon som beskriver gjenvinningsdelene av restavfall

Restavfall er en blanding av forskjellige materialer som ikke lar seg sortere fra hverandre. Derfor kan det ikke brukes til å lage nye ting. Det må av den grunn brennes. Det blir da til fjernvarme og strøm, og aske (som ikke kan brukes til noe).

Restavfallet sendes til brenning til Eidsiva Bioenergi på Trehørningen i Hamar.

Metaller sorteres så ut av asken til gjenbruk, før asken legges på deponi/fyllinga på Heggvin. Flyveasken fra "pipa" på Trehørningen sendes til et spesielt deponi på Langøya ved Holmestrand.

Symbol for pappavfall med pappeske som bilde

Papp

Brun papp og bølgepapp resirkuleres til blant annet ny bølgepapp, hylser og innleggspapp.

Pappen sendes via Rekom til blant annet Ranheim Paper & Board i Trondheim.

Symblol med plaststol med brukket ben

Hardplast og plastfolie

Ca. 78 prosent av hardplasten gjenvinnes til nye plastting. Vi sender den til Grønt Punkt  som sender den videre til ulike gjenvinnere. Det er hardplast og plastfolie som går til materialgjenvinning, mens f. eks. laminater og plast som er forurenset blir energigjenvunnet. 

Ved å gjenbruke en kilo plast til å lage nye ting, spares to kilo råolje for framtida. 

Symbol for trevirkeavfall med bilde av treplanke

Trevirke

Trevirke blir biobrensel til fjernvarme via Eidsiva Bioenergi og energisentralen på Gjøvik og Elverum hvor det varmer f. eks. opp Elverum videregående skole og Elverum sykehus.

Rundt, rødt symbol

Impregnert trevirke

Impregnert trevirke inneholder farlige stoffer som kan skade både helsa vår og miljøet om det havner i lufta eller naturen. Det må derfor spesialbrennes i egne ovner som ikke slipper ut de farlige stoffene. En får da ut varmen fra virket, og asken må legges på spesielle deponier( fylling) som hos NOAH på Langøya.

Trevirke fra Hedmarken sendes til Geminor som formidler blant annet til anlegg på Kirkenær og i Sverige

Symbol for metallavfall med mutter som symbol

Metall på gjenvinningsstasjonen

Metall som leveres på gjenvinningsstasjoenne resirkuleres til nye metallprodukter til bruk i stekepanner, biler, bygg etc.

Vi sender metallet til Stensli Gjenvinning i Brumunddal som sender det videre til støperi etc.

En sparer veldig mye energi på å gjenvinne metall. F. eks brukes det ca. 95 prosent mindre energi på å gjenvinne aluminium enn ved produksjon av nytt aluminium fra naturen. For jern er energibesparelsen ca. 75 prosent.

Metaller gjenvinnes med like god kvalitet som nye råvarer som hentes via gruvedrift fra naturen.

Hageavfall

Hageavfall resirkuleres til jord og jordforbedrende produkter, avhengig av hvor det leveres. Det som leveres i kretsløpsparken blir jord som selges på gjenvinningsstasjonene. Her er et glimt fra jordproduksjonen der:

Ellers går hageavfallet til lokale jordprodusenter, og noe går til energigjenvinning.

Rundt symbol for klær

Klær, tekstiler og sko

Klær, tekstiler og sko gjenbrukes som er, hvis de er hele og kan gjenbrukes. Ødelagte går enten til nye tekstilprodukter eller energigjenvinnes.

Klær som leveres på gjenvinningsstasjonen håndteres videre via UFF

Rundt symbol med elektrisk støpsel

Elektrisk og elektronisk avfall

Alle ting som går på strøm, enten i form av batterier eller stikkontakt, inneholder som regel farlige stoffer som må behandles spesielt.

Elektronikken du leverer på gjenvinningsstasjonen, som ikke kan repareres og gjenbrukes via Resirkulas butikker, distribueres via returordningen Renas til behandlingsanlegg i Norge og Sverige. Hos disse finsorteres, knuses og skilles elektronikken i ulike materialtyper.

Metaller og glass gjenbrukes til nye produkter. Plast som inneholder det farlige stoffet brommerte flammehemmere, må destrueres i egne spesialovner.

Rundt, rødt symbol med batteri

Bil- og småbatterier

Batterier kan inneholde farlige stoffer og må gjenvinnes for seg. Det skjer via Batteriretur hvor syren i dem gjøres om til kjemiske salter som gjenbrukes. Metallene gjenbrukes hvor f. eks. bly brukes i nye blybatterier, kobber, nikkel, sink og kobolt i metallindustrien. Eventuell plast rundt batterier blir både nye plastprodukter og noe energigjenvinnes.

Husk å teipe polene på småbatteri før oppbevaring.

 

Rundt, rødt symbol for lyspærer

Lyspærer og lysrør

Lyspærer og lysstoffrør inneholder ofte farlige stoffer som f. eks. kvikksølv, bly, arsen som gjør at de må behandles spesielt ved gjenvinning hos Renas. De farlige stoffene tas ut for seg, og glass og metaller gjenbrukes til f. eks nye skumglass og metallprodukter. Eventuell plast energigjenvinnes.

Symbol for store hvitevarer med bilde av komfyr

Hvitevarer

Hvitevarer inneholder ofte farlige stoffer som kvikksølv, asbest, kondensator med PCB, olje etc. som gjør at de må behandles spesielt ved gjenvinning via Stensli/Renas.

De farlige stoffene tas først ut, og metaller og glass gjenbrukes til nye produkter. Plast som inneholder det farlige stoffet brommerte flammehemmere, må destrueres i egne spesialovner.

Rødt symbol for lakk, lim, maling, symbolisert med malingsspann

Maling, whitesprit, lim og lakk

Maling, løsemidler etc. inneholder farlige stoffer som må sorteres og spesialbrennes i egne ovner slik at de farlige stoffene ikke skader helsa vår eller naturen.

Dette avfallet sendes til Norsk Gjenvinnings anlegg i Oslo for viderebehandling. 

Rødt symbol for sprayboks med bilde av gassdrevet sprayboks

Spray- og gassbokser

Spraybokser og andre bokser/flasker med gass er eksplosive og må behandles for seg hvor gass brennes i eget trykkammer.

Metallet i spraybokser blir kvernet i Norge og Sverige, og gjenbrukes til nye metallprodukter. Innholdet går til forbrenning av både farge og plast. 85 prosent av materialene i spraybokser gjenvinnes. Farge og plast (15 %) brennes og energien utnyttes. 

Spray og gassbokser behandles av Norsk Gjenvinning.

Rødt symbol for plantevernmidler med bilde av plantevernmidler

Plantevern- og insektsmidler

Plantevernmidler og insektsmidler inneholder farlige stoffer som må sorteres og spesialbrennes i egne ovner slik at de farlige stoffene ikke skader helsa vår eller naturen.

Dette avfallet sendes til Norsk Gjenvinnings anlegg i Oslo for videre behandling i både Norge og utlandet. 

Rødt symbol for vindu med PCB-avfall med bilde av vindu

Vindu med PCB

PCB isolerglassruter inneholder farlige stoffer  som gjør at det behandles spesielt så de farlige stoffene ikke havner i lufta vi puster inn eller naturen. Slike ruter gjenvinnes hos Ruteretur

Glasset gjenvinnes til isolasjon, og trevirke blir brukt til brensel. Det farlige stoffet PCB må destrueres i egne spesialovner, og asken legges på deponi/fylling.

Rødt symbol for vindu med PCB-avfall med bilde av vindu

Vindu med klorparafiner

Vinduer som inneholder klorparafiner må behandles spesielt så de farlige stoffene ikke havner i lufta vi puster inn eller naturen. Slike ruter behandles hos Norsk gjenvinningGlasset gjenvinnes til isolasjon, og rammene som inneholder klorparafiner blir destruert ved egne forbrenningsanlegg.

Symbol for oljefilter

Spillolje

Spillolje og annen olje resirkuleres til nye oljeprodukter via Norsk Gjenvinning.

Rundt, rødt symbol med gulvbeleggrull

Gulvbelegg

Gulvbelegg inneholder farlige stoffer  som gjør at det må brennes i spesialovner, og asken legges på deponi/fylling.

Sirkula sender gulvbelegg til Norsk Gjenvinnings anlegg i Oslo for videre behandling. 

Rundt symbol med forbudtmerke over flamme for ikke brennbart

Ikke brennbart

Ikke brennbart avfall, som ildfaste former, porselensvasker- og toalett, murstein etc. kan ikke resirkuleres til nye ting. Det deponeres/legges på fylling på Heggvin.

Rundt symbol for isolasjon

Isolasjon

Isolasjon kan ikke resirkuleres til nye ting i dag, og deponeres/legges på fylling på Heggvin.

Rundt symbol for isopor

EPS (Isopor)

EPS/Isopor resirkuleres til granulat til produksjon av f. eks. formstøpt transportbeskyttelse for elektronikk-produkter og møbler. Det brukes også til å lage fiskekasser for isolert og lett transport i alle ledd av fiskeforedlingen.  Grønt Punkt tar hånd om isoporen fra Sirkula

Rundt symbol med gipsplate

Gips

Gips som ikke er forurenset resirkuleres og kan brukes som råstoff til produksjon av nye gipsplater via Norsk Gjenvinning.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?